ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

HOCALAR

HOCALAR İLÇE TANITIM
hocalar
afyon hocalar
hocalar afyon
hocalr resimler
hocalar fotoğraflar
hocalar manzaralar
hocalar görüntüler
hocalar haber
hocalar harita
hocalar ulaşım
hocalar iklim
hocalar video
hocalar spor
hocalar turizm
hocalar otel
hocalar yurt
hocalar pansiyon
hocalar konaklama

hocalar konut
hocalar emlak
hocalar daire
hocalar arsa
hocalar toki
hocalar lojman
hocalar kiralık
hocalar satılık
hocalar sağlık
hocalar hastahanesi
hocalar devlet hastahanesi
hocalar kaymakamlık
hocalar belediye
hocalar nufus
hocalar emniyet
hocalar meb
hocalar okul
hocalar kurs
hocalar lisesi
hocalar ekonomi
hocalar sanayi
hocalar sanayi
hocalar ticaret
hocalar tarım
hocalar hayvancılık
hocalar dağları
hocalar akarsuları
hocalar yaylaları
hocalar ovaları
hocalar dernek
hocalar yemekleri
hocalar doğa
hocalar gezi
hocalar tatil
hocalar kültür
hocalar sanat
hocalar 
Mahalli araştırmalara göre Hocalar isminin verilmesine ilişkin rivayet olarak,
HOCALAR RESİMLERİ
HOCALAR FOTOĞRAFLARI
HOCALAR TANITIMI
HOCALAR
AFYON HOCALAR
HOCALAR GÖRSELLER
 Kuruluşu kesin olarak bilinmemekle birlikte 1300’ lü yıllarda yerleşim merkezi olarak kullanıldığı tahmin edilmekte olup, bu yerleşim yerine ilk olarak üç kardeşin geldiği ve buraya yerleştikleri, bunların babalarının 
HOCALAR İLÇE İSMİ MENŞEİ
“HOCA”(ulema) olduğundan, dışarıdan bu merkeze gelenlerin nereye gidiyorsun diye sorulduğunda “Hocagil’e” gidiyoruz, buradan dışarıya gidenlere sorulduğunda “Hocagil’den” geliyoruz diye belirttiklerini, zamanla bu yerleşim yerindeki nüfusun çoğalması ve dışarıdan bu yere başkalarının da gelmesi sonucu “HOCALAR” adı altında bir yerleşim merkezi meydana gelmiştir.
HOCALAR İLÇE TARİH
Anadolu toprakları eski çağlardan bu yana çeşitli uygarlıkların beşiği olmuştur. Hocalar ilçesi de diğer Anadolu toprakları gibi Frig, Lidya ve Pers akunlarına uğramıştır.
I-Frigyalılar: MÖ 1200’lerde bu topraklara yerleşmişlerdir. Frigya epiktet içinde ve Akmonya ilçesine bağlı Diocliya Kasabası, Hocalar ilçesi Ahırhisar Kasabası olduğu köy camii kapısı içindeki bir şehir yazıtından anlaşılmıştır.
II-Lidyalılar: MÖ 670 yıllarında Frigya krallığını yıkarak bu topraklara sahip olmuşlardır. Tarihte ilk madeni parayı basıp kullananlar Lidyalılardır.
III-İlçe Topraklarının Türklerin Eline Geçmesi: Emir Afşinin Eskihisar VE Honoz kalelerini ele geçirdiği dönemde Bizans, 
Türkleri Anadolu’dan çıkarmak üzere harekete geçti. Malazgirt Savaşı’nda Bizans orduları yenilince 1071’de Anadolu Selçuklulara açılmış oldu ve Afyonkarahisar, Akdağ kesimine dek Dolathan (Hocalar Devlethan Köyü) ve Emersanduk kuvvetlerince ele geçirildi. Böylece ilçe toprakları Türklerin eline geçmiştir.
1113 yıllarında I. Kılıçaslan’ın oğlu Mesut zamanında Türkmen oymakları Anadolu’ya yerleşmeye başlamışlardır. Bunlardan Çepni oymağı, Hocalar Çepni köyüne yerleştirilmiştir.
IV-Osmanlılar: İlçe toprakları 1429’da Germiyan hükümdarı Yakup Bey’in vasiyeti ile II. Murat zamanında tamamen Osmanlıların eline geçti. 
Osmanlı Dönemi’nin sonlarında Trablusgarp savaşı (1911–1912), Balkan Savaşı (1912–1913), I. Dünya Savaşı (1914–1918)’ndaki Kafkas, Çanakkale, Filistin, Suriye, Irak ve diğer Yemen, Medine, Makedonya, Galiçya cephelerinde ilçelerimizden birçok şehit verilmiştir.
V-Cumhuriyet Dönemi: İlçemiz 1939 yılında bucak olmuş ve aynı yıl nahiye müdürü atanmıştır. 1942 yılında mahkeme kurulmuş ve ilk defa Sulh Ceza Mahkemesi hizmet vermeye başlamıştır. 1964 yılında mahkeme kaldırılmış yine bucak olarak yerini almıştır.
HOCALAR İLÇE GENEL
 5 Haziran 1972 tarihinde belediye kurulmuş ve 20 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olarak yerini almıştır. Genç Türkiye Cumhuriyeti İlke ve İnkılaplarına bağlı olarak varlığını sürdürmektedir.
Anadolu eski çağlardan bu tarafa pek çok medeniyetlerin beşiği olmuştur. Bu topraklar üzerinde kurulmuş olan yerleşim yerlerinden birisi de Hocalar ilçesidir. 
Ahırdağları’nda bulunan Bronz Hitit heykeli yörenin çok eski dönemlerden beri önemli bir yerleşim merkezi olduğu izlenimini vermektedir.
HOCALAR İLÇE SOSYAL YAPI VE ÖRF KÜLTÜR
Sosyal Yapısı
İlçe topraklarımızda yaşayan halkımızın Türkmen olması nedeniyle ilçemiz ve köylerinde Türkmen örf ve adetlerinin birçoğu aynen devam etmektedir.
DOĞUM: Bir ailede doğan çocuk içim mahalle sakinleri ve ailenin yakınları tarafından aile ziyaret edilip yeni doğan çocuğa çeşitli hediyeler götürülerek uzun ömürlü olması ve analı babalı olmadı temenni edilir.
AD KOYMA: Doğan çocuğa babası, dedesi veya camii imamı tarafından ezan okunarak ve verilen adın çocuğun kulağına üç kez söylenmesiyle çocuğa ad konulur. Genelde çocuklara dede veya nine isimleri verilir.
KIRKLAMAK: Çocuğun doğduğundan 40 gün sonra aileden veya yakınlarından iyi huylu birisine oluk altından veya caminin sağ tarafından 40 adet taş toplanır, çocuğun banyo suyuna atılır ve çocuk bu su ile yıkanır.
SÜNNET: Sünnet için davetiyeler dağıtılır, bir gün öncesi akşamı kadınlara kına gecesi eğlenceleri yapılır. 
Çocuğa kadınlar takı takar. Ertesi günü öğleye kadar yemek hazırlanır, öğle namazı sonrası, çocuk araçlarla konvoy halinde şehir veya köy içinde dolaştırılır, 
daha sonra tedbirle sünnet odasına alınarak sünnet yapılır. Bu arada davetlilere yemekler verilir, sonra çocuğa ziyaret edilerek hediyeler verilir, sünnet tamamlanmış olur.
ASKER UĞURLAMA: Askerlik çağına gelmiş olan gençler, 1 ay önceden eğlencelere başlarlar. Köy ve şehir halkı tarafından bu gençler evlere davet edilir, yemekler verilir, eğlenceler tertiplenir. 
Askerlerin gidecekleri gün halk uğurlamak için toplanır, imam dualar eder, kuran okunur, daha sonra asker olan gençler büyüklerin ellerinden öperler, helallaşılır ve vedalaşılır. Davul zurna eşliğinde büyük bir sevinç ve ahenkle düğüne gider gibi askerler uğurlanır.
NİŞAN: Evlenecek olan ailenin erken çocuğu için önce ailece ve evlenecek gencin birlikte uygun gördüğü kıza dünür olunur. Kız verildikten sonra söz kesilir ve nişan günü belirlenir. Nişan için davetiyeler dağıtılır; nişan günü kız evinde davetlilerle birlikte toplanılır, yemek verilir, sonra evlenecek kız ve oğlana takılır; nişan tamamlanmış olur.
DÜĞÜN: Nişan sonrası kız ve oğlan aileleri tarafından düğün günü belirlenir ve düğün günü için davetiyeler dağıtılır, düğünler haftanın ya Salı günü akşamı başlar, prşb ikindi sıralarında biter ya da Cuma günü akşamı başlar, Pazar günü ikindi sıralarında biter. 
Düğün başlangıç günü olan oğlan evinde erkekler tarafından eğlence yapılır, ikinci günü öğleden sonra kına kağnısı olur. Kız evinden eşyalar çalgı ve eğlence eşliğinde oğlan evine getirilir, akşam oğlan evinde erkekler kız evinde kadınlar tarafından eğlence yapılır, kadınlar tarafından kıza kına yakılır; ertesi günü davetlilere oğlan evinde öğle yemeği verilir.
YEŞİLHİSAR
 Sonrası güvey başı yapılır, güveye imam tarafından dualar eşliğinde damat elbisesi giydirilir, evlenecek olan büyüklerin ellerini öptükten sonra damada davetlilerce takılar takılır, sonrası araç konvoylarıyla gelin almaya gidilir.
 Geline de kız tarafınca takılar takılır, gelin arabasına bindirilerek uğurlanır, gelin ve damat araç konvoylarıyla köy ve ilçede gezdirilir. Özellikle cami ve mezar önlerinden geçirilir, gelin indikten sonra kısa bir eğlence ile düğün tamamlanmış olur.
DİNİ BAYRAMLAR: Bayramdan bir gün önce arife günü ikindi namazı sonrası mezar ziyareti yapılır; kuran okunur, dualar edilir, yöremize has katmer yapılır, yemekler hazırlanır.
Bayram günü sabahleyin Bayram Namazı kılındıktan sonra küçükler tarafından büyüklerin elleri öpülür, bayramlaşmalar başlar, gün boyunca büyükler ziyaret edilir, eller öpülür, küskünler barıştırılır.
HOCALAR İLÇE ULAŞIM
Ulaşım

HOCALAR HARİTA
İlçemize ulaşım Ankara-İzmir karayolu Uşak ili Banaz ilçesinden 35km, Ankara-Antalya, İstanbul-Antalya karayolu Sandıklı(Afyonkarahisar) ilçesinden 39km dir. Afyonkarahisar ve Uşak iline sürekli ulaşım sağlanmakta ayrıca her gün Sandıklı-İzmir arası yolcu otobüsü ilçemizden sefer yapmaktadır.
HOCALAR İLÇE TÜRKÜ VE MANİLER
Türkü ve Manilerimiz
Yeşilhisar'a ait olan ünlü bir türkümüz
YEŞİLHİSAR
Yakaya çıktınmı görünür Uşak
Yakada dokunur ipekli kuşak
Ayşe Gelinin gerdanı yumuşak
Goyver deyip durma kolunu
Ayşem bana dola ince belini
Yaka bağlarına ektiğim bostan
Vallahi okunmaz sana yazdığım destan
Ayşe gelin giymiş ipekli fistan
Goyver oğlan goyver kolumu
Ayşem bana dola ince belini

Afyon;a çıktım İzmir Postası

Ayşe Gelin hasta olmuş verem hastası
Mustafa'yı sorarsan sevda hastası
Goyver oğlan goyver kolumu
Ayşem bana dola ince belini

Yaka bağlarına ekilir böğrülce

Gümede yatar gelin görümce
Mustafa hasta olmuş Ayşe gelini görünce
Goyver oğlan goyver kolumu
Ayşem bana dola ince belini

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder